
Med sang som verktøy
Tekst og foto: Krafttak for sang
- Sang er utrolig viktig for trivselen på jobb
Der andre maser om klær og votter, satser Syngende Leirstaden barnehage på faste navnesanger i garderoben. Aktiviteter rammes inn med sang for å skape trygget og forutsigbarhet, og lekene er borte i rekordfart med hjelp av ryddesanger. Og når avdelingene møtes til samlingsstund har stemning, estetikk og medvirkning en viktig plass.
- Vi synger inne, ute, på tur, hver dag, og ser at det er viktig å ramme inn aktivitetene med faste sanger. Det skaper forutsigbarhet og trygghet for barn både med og uten språk, samtidig som det flytter fokus og gjør overganger og venting enklere, forteller pedagogisk leder Siw Therese Olsen. Både hun og kollega Siren Tellnes er tydelige på at sang og musikk har gjort jobbhverdagen deres enklere og bedre.
Siw og Siren har som mål å ikke gjøre alt så høytidelig, og heller tenke på sang som et verktøy i en tidvis travel og kaospreget hverdag.
Sangen er en del av de faste rutinene i hverdagen, og er med på å ramme inn aktiviterer og skape gode overganger.
Hver avdeling starter dagen med faste sanger, slik at barna skal kjenne seg trygge og velkommen inn i det sosiale fellesskapet. Her leder Siw en spontan sangsamling om dyrene i Afrika.
Faste sangrutiner gir trygghet og forutsigbarhet
I kulturbarnehagen Leirstaden har sang faktisk vært løsningen på en rekke hverdagsutfordringer, og sang og musikk brukes flittig gjennom hverdagene, året rundt.
- Når vi starter opp med nye kull etablerer vi fort faste sanger og musikalske rutiner for å skape en tydelig og forutsigbar flyt i hverdagen. Vi opplever at barna responderer bedre på at vi synger enn at vi gir beskjeder og maser, og ofte erstatter vi beskjeder med faste sanger, forteller Siw.
Hver avdeling starter også dagen med faste sanger, slik at barna skal kjenne seg trygge og velkommen inn i det sosiale fellesskapet.
- Det er alltid morsomt å se utviklingen til hvert enkelt barn etterhvert som tiden går. Ofte får vi ikke så mye respons i starten, men helt plutselig eksploderer det bare, og barna synger masse både i barnehagen og hjemme. Det er et vitaminboost å se responsen fra ungene når vi synger. Man blir rett og slett gladere av det, og kreativ og løsningsorientert blir man også!
Det kan være vanskelig å finne roen i en spennende hverdag!
Da kan en sang gjøre susen, så man finner roen og søvnen.
En sangregle rammer inn måltidet, skaper felles fokus og gjør det litt mer spennende å spise!
Å rydde med sang
Både Siw og Siren er opptatt av at sang og musikk kan regulere aktivitet og skape ro. De har som mål å ikke gjøre alt så høytidelig, og heller tenke på sang som et verktøy i en tidvis travel og kaospreget hverdag.
- Mange barn er for eksempel lite interesserte i å rydde, og det har vært helt fantastisk å se hvor superraske de plutselig blir når vi synger faste ryddesanger, smiler Siren.
For det å skape god flyt i hverdagen handler mye om å knekke små koder underveis. Hun husker godt det året da de fikk et nytt kull på avdelingen, og etablerte Alle barna rydder som fast sang under opprydding.
- Da vi begynte å synge barnas navn som del av sangen (“Ingunn hun rydder”, osv) rydda de plutselig dobbelt så fort. Swosh er hele avdelingen rydda!
Sang som felles fokus og distraksjon
Det går en del tid med til venting i en barnehage, enten man venter på tur, eller på at alle skal bli ferdige å kle på seg, osv. Siw og Siren har god erfaring med å synge navnesanger for å flytte fokus bort fra selve ventingen, og sikre at alle føler seg sett, hørt og aktivisert. Det er også fint å synge når barna skal sove eller trenger trøst. Sangen kan også være en måte å kommunisere på når ord ikke strekker helt til.
- Her om dagen hadde vi en jente på avdelingen som var lei seg fordi hun angret litt på noe hun hadde gjort. Vi prøvde å snakke om det uten at det hjalp, men da hun lå på stellebordet sang jeg sangen Blomster små, og la litt ekstra trykk på den siste linjen “Vinker til “Kari” lill for hun er så snill”, forteller Siren.
- Det ble et viktig fokusskifte for henne, kanskje nettopp fordi hun trengte å høre at hun jo egentlig er snill. Hun klarte å bli glad igjen og gikk inn igjen til de andre med en positiv følelse.
- Når tryggheten er på plass, kan vi flytte grenser. Barna får mulighet til å glede seg til noe kjent, og går inn i det med forventninger, sier Siw.
- Det er alltid morsomt å se utviklingen til hvert enkelt barn etterhvert som tiden går. Ofte får vi ikke så mye respons i starten, men helt plutselig eksploderer det bare, og barna synger masse både i barnehagen og hjemme, forteller Siren.
Forebygge konflikt
I Leirstaden barnehage brukes sang og musikk også som følelseregulering og for å forebygge konflikt.
- Barn som synger sammen er stort sett gode venner. Når vi synger opplever vi ofte at barna sitter fint, og det er lite krangling. Vi har et felles fokus, og vi er fysisk og mentalt samlet rundt det vi skal gjøre. Vi er et trygt fellesskap, sier Siw.
- Til og med for de minste barna er det helt naturlig å synge. Vi kan synge for å utvikle språket, eller som et alternativ til språket som ikke er der enda. Sangen og musikken kan brukes på tvers av kulturer, alder, språk og tegn, og forenkler kommunikasjonen. Alle kan delta, tilføyer hun.
Å synge seg sammen
Siren opplever at de ofte synger for å samle gruppa, og skape et vi som inkluderer alle.
- Små barn er naturlig opptatt av sin egen verden, og må vises vei inn i et fellesskap der andre også er viktige. Med sang og musikk kan alle delta med sine forutsetninger, forklarer hun.
- Da er rutiner er viktig. Gjennom repetisjon skaper vi trygghet og forutsigbarhet, skyter Siw inn.
- Når tryggheten er på plass kan vi flytte grenser. Barna får mulighet til å glede seg til noe kjent, og går inn i det med forventninger. Når vi introduserer nye sanger legger vi de alltid inn sammen med et ellers kjent repertoar. Slik blir det alltid forutsigbarhet og trygghet, og den nye sangen blir et spennende innslag i en ellers kjent rutine. Sangene vi bruker aktivt har vi også trykt opp som egne plansjer slik at barna kan velge sang.
- Når vi synger om livet til dyra på bondegården eller i jungelen har vi for eksempel med oss en fysisk liten bondegård med dyr eller jungeldyr. Det er viktig at barna selv får medvirke, enten de får ansvaret for å holde dyra vi synger om, eller selv får velge sanger fra sangkort eller lignende, forteller Siw.
Navneleker er populære, og det blir ofte ekstra gøy når noe sendes rundt mens man synger om barnet som holder tingen. Her er et lite sølvhjerte på tur gjennom gruppa.
Samlingsstund med estetikk og mervirkning i fokus
- Dette understrekes de gangene vi samles på tvers av avdelingene. Da ser vi en tydelig rolleforståelse mellom kullene, og at de små ser opp til de store, og de store hjelper de små. Til og med barn som sliter med å sitte stille finner ofte roen i samlingsstund, supplerer Siren.
Kollegaene er opptatt av estetikk og medvirkning som en viktig del av fellessamlinger med sang og musikk. De bruker bl.a. silkestoffer, lys, snøkrystaller, instrumenter og musikk for å skape den stemningen de ønsker, og leker og rekvisitter blir et viktig supplement.
- Når vi synger om livet til dyra på bondegården har vi for eksempel med oss en fysisk liten bondegård med dyr. Det er viktig at barna selv får medvirke, enten de får ansvaret for å holde dyra vi synger om, eller selv får velge sanger fra sangkort eller lignende, legger Siw til.
Tempo, aktivitetsnivå og stemning
Siw og Siren har som mål å bygge opp sangstundene med sanger i ulike tempo, aktivitetsnivåer og stemninger. Spesielt populære er sanger som øker i styrke og intensitet, der de synger fortere og fortere, ofte kombinert med at bevegelsene også blir raskere og raskere.
- Det er viktig at alle skal klare å mestre noe. Det å ha faste sanger og instrumenter skaper forutsigbarhet og trygghet. Først tør barnet kanskje ikke å delta, men plutselig går han frem og spiller på trommene og tør å innta rollen og være synlig i gruppen. Det kan snu opp ned på dagen for det barnet.
Siw og Siren har som mål å bygge opp sangstundene med sanger i ulike tempo, aktivitetsnivåer og stemninger. Spesielt populære er sanger som øker i styrke og intensitet, der de synger fortere og fortere, ofte kombinert med at bevegelsene også blir raskere og raskere.
Foreldreengasjement
I Leirstaden barnehage synges det også på foreldremøtet.
- Vi vil at foreldrene selv få kjenne litt på hvordan det er for barnet å delta i sang. Det har ført til mange engasjerte foreldre. Store fellesprosjekt på tvers av avdelingene har styrket fellesskapet mellom både barn, foreldre, foresatte og ansatte. Da er det ekstra kjekt å gå på jobb! smiler Siw.
Kollegialt samhold
- Kulturskolen her er flinke til å tilby barnehageansatte kurs og opplæring i bruk av sang og musikk med de minste. Det gir oss masse ny inspirasjon, som vi igjen deler med kollegaene våre når vi kommer tilbake, forteller Siren.
- Ikke alle driver aktivt med sang selv, men de er med likevel. Når vi får nye kolleger kan det være godt for dem å observere hva vi gjør i samlingsstund eller rundt spisebordet eller når vi skal rydde, slik at det blir trygt å gjøre det selv senere. Noen er mer komfortable med å spille trommer og gitar, og det er fint. Dersom andre ønsker å lære dette er de mer enn velkommen, men det må også være rom for at ikke alle er like aktive og engasjerte, presiserer Siw.
- Det er egentlig ganske morsomt å se hvordan sang og musikk påvirker oss som kolleger: vi blir plutselig barn igjen hele gjengen, ler Siren.
Siw og Sirens tips til samlingsstund
Planlegg grundig for å kjenne deg trygg i rollen.
Det gir også trygghet og mestringsfølelse for den som har ansvaret for fellessamlingen, og kan være spesielt godt for de som er nye på feltet.
Smugtitt på en dyktig kollega for å få tips, se muligheter og bli tryggere på hva du vil og ikke vil gjøre selv. Kan noen supplere deg der du ikke er komfortabel?
Unngå å snakke mellom sangene.
Bruk heller musikk, lys, lyd og estetikk for å skape flytende overganger.
En samlingsstund kan også være av det helt enkle slaget, og samtidig være kjempevellykket.
Engasjerte voksne gir engasjerte barn!
Du må leve deg inn i det: se inn i øynene til barna når du synger navnene deres. Du kan synge nesten hva som helst, så lenge du synger innlevelse.
Når barna selv får velge sang vil de ofte synge samme sang igjen og igjen og igjen. Det er vi med på!
Skap medvirkning med rytmeegg, sangkort, instrumenter og rekvisitter.
Bygg opp sangstundene med sanger i ulike tempo, aktivitetsnivåer og stemninger, og varier mellom bevegelse, dans og det å sitte, ligge, osv.
Bruker bl.a. silkestoffer, lys, instrumenter og musikk for å skape den stemningen du ønsker. La leker og rekvisitter bli et viktig supplement.
Gjør samlingsstunden til en tur i skogen!
Det er fint å holde i et felles tau, slik at alle kan gå samlet og i takt mens man synger og beveger seg.